Klaar voor een nieuwe uitdaging?

Switch naar de bouw & infra

Wat leuk dat je interesse hebt om te switchen naar een beroep binnen de bouw en infra. Zoals je vast weet zijn we op zoek naar mensen die met hun skills willen bouwen aan de toekomst van Nederland én aan die van zichzelf. Want de mogelijkheden zijn eindeloos en er is werk genoeg. Jij gaat het maken!
Onze adviseurs helpen je graag bij het maken van de overstap!

ZO SWITCH JE NAAR DE BOUW & INFRA

Een traject op maat

We snappen dat overstappen naar een ander werkveld of beroep best spannend is. Daarom helpen we je graag tijdens het oriëntatieproces. We bieden geen vast stappenplan, maar kijken per persoon wat het beste werkt. Maatwerk dus. Lees verder en kies zelf wat het beste bij jou past.
Stel je vragen De persoonlijk adviseur

Wil je graag sparren met iemand over het werken binnen deze mooie sector? Iemand die je kan vertellen welke beroepen bij jou passen en wat je dan nodig hebt? Daarvoor is de persoonlijk adviseur. Hij of zij helpt je uitzoeken welke (maatwerk)opleiding je kunt doen en welke financiering mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan opleidingsvouchers. Je adviseur heeft contacten bij de (leer)bedrijven en zoekt samen met jou naar de juiste klik. 

Neem meteen contact op met een adviseur.

Download alle info De informatiebrochure

Wil je alle informatie over overstappen eens rustig doorlezen?

Download de informatiebrochure

In de brochure vind je informatie over de sector en de beroepen, en vertellen overstappers hun verhaal. Ook vind je er meer over de arbeidsvoorwaarden en opleidingen die je nodig hebt. Superhandig.

Download alle info De beroepenfolder

Wat houden verschillende beroepen in de bouw en infra nu precies in? We hebben een aantal beroepen toegelicht in onze beroepenfolder. En niet alleen dat, we vertellen je ook meer over het bouwproces en hoe je een vakspecialist kunt worden. 

Download de beroepenfolder

Wil je weten welk beroep past bij jouw skills? Neem dan contact op met de persoonlijk adviseur in jouw regio. Die kan jou helpen om dit uit te vinden. 

Vanuit huis info krijgen De online informatiebijeenkomst
Tijdens onze online bijeenkomsten krijg je in een uur meer informatie over de ontwikkelingen in de bouw, infra en techniek. Je hoort van begeleiders over de overstapmogelijkheden. Ook vertelt een switcher over zijn of haar ervaringen in de praktijk. Allemaal te volgen vanaf je eigen bank. Kijk in de evenementenkalender wanneer de informatiebijeenkomsten zijn gepland en meld je gelijk aan. De bijeenkomst online terugkijken kan ook: klik dan hier.
Presenteer je sterke punten Sollicitatietraining

Je persoonlijk adviseur helpt jou met een persoonlijke sollicitatietraining aan de vaardigheden om je het beste te presenteren richting mogelijke nieuwe werkgevers. Ze geven je links naar relevante online informatie of digitale bestanden die jou kunnen helpen je voor te bereiden. En ze lopen met jou je cv na, checken je sollicitatiebrief en delen tips en trucs. Zodat jij zelfverzekerd het gesprek aan kunt gaan. 

Neem meteen contact op met een adviseur.

Kennismaken Meelopen of 'een bakkie doen'
Bedrijven maken graag kennis met geïnteresseerde kandidaten. Het voordeel is dat je de sfeer kan proeven en in contact met je toekomstige collega’s komt. De persoonlijk adviseur helpt je contact te maken met een bedrijf. Wie weet loop jij binnenkort een dagje mee op de werkplaats.
Vind je sterke punten De loopbaancoach
Wat zijn je sterke punten? Wat vind je leuk om te doen? En waar wil je over een paar jaar staan? Een loopbaancoach is degene die met jou hierover in gesprek gaat. Op basis van een paar gesprekken geeft hij of zij je een ontwikkeladvies. Zo ontdek je welke mogelijkheden je binnen de bouw en infra hebt. Je persoonlijk adviseur kan helpen het loopbaancoachtraject op te zetten.

Switchen: hoe werkt dat?

Switchen van beroep brengt vragen met zich mee. Gelukkig zijn anderen je voorgegaan. Bekijk de video’s en ontdek welke antwoorden zij kregen.
Heb je nog meer vragen? Neem contact op met een persoonlijk adviseur of meld je aan voor een online informatiebijeenkomst. Daar vertelt een switcher meer over zijn/haar ervaringen.

Veelgestelde vragen

Welk beroep past bij mij?
Welke beroepen zijn er?

Er zijn legio beroepen binnen de sector bouw, infra en techniek. De keuze is groot. Denk aan timmerman, zonnepanelenmonteur, technisch tekenaar, calculator. In de beroepenfolder staan voorbeelden gericht op overstappers. En op de beroepenpagina vind je een beschrijving, links naar opleidingen en een indicatie van wat je kunt gaan verdienen. Deze pagina is geschreven voor jongeren, maar biedt ook voor switchers interessante informatie.

Hoe vind ik een beroep dat bij me past binnen de bouw en infra?

De persoonlijk adviseur helpt je de weg te vinden naar hét beroep dat bij jouw werkervaring en skills past. Als voorbereiding kun je alvast in de beroepenfolder kijken, of door de beroepenpagina scrollen.

Wat als ik twee linkerhanden heb?

In de bouw en infra zijn er (grotendeels) twee categorieën beroepen: de bouwplaatsmedewerker en de UTA medewerker. UTA staat voor Uitvoerend, Technisch, Administratief. Dat zijn de kantoorberoepen zoals HR-medewerker of administratief medewerker, maar ook de BIM-modelleur, architect, projectleider of werkvoorbereider, die wel regelmatig bij een bouwproject komen. 

Verschil is dat de UTA-medewerkers geen lichamelijke werkzaamheden uitvoeren, maar juist meer de ideeën hebben of deze technisch uitwerken naar een tekening of een uitvoerbaar plan.

Wat als fysiek werk niet (meer) lukt?

Wat als lichamelijk zwaar werk niet meer lukt? Dan zijn er binnen de bouw en infra genoeg andere (of doorgroei)mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld overstappen naar een UTA-functie, of leermeester of instructeur worden, zoals de meneer in dit filmpje. Als leermeester kun je alle kennis die je in de praktijk hebt opgedaan doorgeven aan de nieuwe generatie bouwplaatsmedewerkers.

Maakt mijn leeftijd uit?

Er zijn allerlei mogelijkheden binnen de sector voor diverse leeftijden. Een timmerman is gemiddeld wat jonger, een instructeur weer wat ouder. Toch zijn er ook voorbeelden van dertigers die overstappen naar een lichamelijk beroep, of jonge medewerkers die het liefste op kantoor werken. Het gaat er vooral om dat je iets doet wat aansluit bij jouw talenten en je werkervaring. Ook belangrijk: je moet je er fijn bij voelen. Kijk samen met je persoonlijk adviseur naar de mogelijkheden.

Ik weet dat ik naar de bouw en infra wil switchen, hoe nu verder?
Heb ik een opleiding nodig?

Wil je switchen naar de bouw en infra dan is het vaak nodig en handig om een (korte) opleiding of cursus te volgen.

  • De module Basis Bouwkunde bijvoorbeeld is een mooie introductie voor het beroep van calculator, werkvoorbereider, projectleider of uitvoerder.
  • Je kunt ook werken en leren bij een opleidingsbedrijf (BBL). Bij een BBL-traject werk je 4 dagen per week bij een bedrijf en ga je 1 dag per week naar school.
  • Via opleidingsbedrijven kun je vaak ook terecht voor leerloopbaanpaden: dat zijn maatwerktrajecten waar de opleiding afgestemd wordt op wat jij nodig hebt om een specifiek beroep te kunnen beoefenen. Die zijn er voor bijvoorbeeld de beroepen timmerman, metselaar, tegelzetter of voeger.
  • Er zijn ook steeds meer op bouw en infra gerichte duale opleidingen (werkervaring en studeren tegelijk) en maatwerktrajecten bij onderwijsinstellingen (HBO en MBO). Dan kun je denken aan bouwkunde of civiele techniek, maar ook aan flex MBO .

Neem contact op met een persoonlijk adviseur. Samen met jou kan de adviseur uitzoeken welke opleiding jij nodig hebt voor jouw gewenste beroep.

Wat als ik wil werken en leren tegelijk?

Sommige overstappers doen een opleiding op maat in de avonduren of weekenden en kunnen al bij een bouwbedrijf aan het werk. Maar misschien zoek je dat niet, maar wil je aan de slag en 1 of 2 dagen per week in de schoolbanken. Op mbo- of op hbo-niveau. Heb je vmbo dan kun je kiezen voor een BBL-opleiding (Beroepsbegeleidende Leerweg), waar je 4 dagen per week werkt bij een leerwerkbedrijf. Na het mbo, havo of vwo kies je voor een duale opleiding. Dan werk je 3 tot 4 dagen per week. Je hoeft dus maar 1 of 2 dagen per week naar school, dat valt mee. O ja, en je verdient ook meteen een salaris. Lees meer over werken en leren.

Hoe kom ik aan een baan?

Er is genoeg werk in de bouw en infra, het is een toekomstbestendige branche. Volgens het Bedrijfstakverslag 2019/2020 maakt 75% van de medewerkers in de bouw en infra zich niet of nauwelijks zorgen over de hoeveelheid werk in de sector. 

Samen met de persoonlijk adviseur kijk je hoe jouw talenten passen binnen de sector en welke beroepen geschikt zijn voor jou. Je adviseur heeft ook een groot netwerk en kan je in contact brengen met potentiële werkgevers om kennis te maken en om te kijken of het klikt. Hij of zij helpt je zo je op weg binnen de sector. 

 Belangrijk om te weten is dat sommige beroepen om vaardigheden vragen die jij allang hebt, maar dat de kans groot is dat je eerst een stapje terug moet doen op de carrièreladder. Je moet bouwkennis opbouwen voordat je door kan groeien. Maar die groeikansen zijn er dan zeker!

Hoe is het in de praktijk?
In wat voor wereld beland ik?

Als je naar een andere sector overstapt beland je ook in een andere wereld. Een leuke wereld, dat wel. Tenminste, dat vinden wij! De bouw en infra staat bekend als sector waarin het teamgevoel groot is. We zetten samen de schouders eronder, werken aan een mooi en tastbaar resultaat. 

Wil je eerst even proeven aan die wereld? Je kunt alvast de ervaringen van van anderen horen die de overstap maakten bij een gratis online informatiebijeenkomst. Elke maand organiseren we er een. Kijk hier voor de eerstvolgende en meld je aan. Daarnaast kun je ook altijd een afspraak maken met een bedrijf om eens kennis te maken, of een bakkie te doen. De persoonlijk adviseur heeft een groot netwerk en kan je de weg wijzen naar bedrijven die openstaan voor een kennismaking.

Wat als de praktijk anders is dan verwacht?

Stel dat je een tijdje na het overstappen denkt: dit beroep is het toch niet voor mij. Misschien vanwege de cultuurverandering, of vanwege de inhoud van de functie. Weet dan dat er ook binnen de bouw en infra genoeg mogelijkheden zijn om te switchen. Naar een andere functie, naar een ander soort bedrijf, een ander subonderdeel binnen de sector, ga zo maar door. Je kunt met je werkgever kijken naar opties, of klop gerust weer aan bij de persoonlijk adviseur. Dan gaat deze met jou op zoek naar de plek waar jij je wel helemaal thuis voelt.

Hoe ervaren anderen de overstap?

Hoe gaat dat in zijn werk, overstappen naar de bouw? Het kan fijn zijn om te lezen hoe anderen het deden. 

Geldzaken
Wat ga ik verdienen?

Je baan opzeggen om over te stappen kan onzeker zijn. Gelukkig zijn er veel banen binnen de bouw en infra waar je snel (of meteen) betaald krijgt. Hoeveel dat is hangt af van de functie. In de beroepenfolder staan voorbeelden gericht op overstappers. Op de beroepenpagina kun je doorklikken naar het beroep van jouw keuze; daar staat ook wat je minimaal en maximaal kunt verdienen.

Wat doet overstappen met mijn salaris?Hoeveel je verdient hangt af van de functie en van je werkervaring. De kans bestaat dat je (tijdelijk) een stapje terug moet doen. Omdat je eerst een opleiding gaat volgen bijvoorbeeld, of omdat je ervaring moet opbouwen in de sector. Werkgevers denken graag met je mee. Als jij je plekje gevonden hebt, staat werkplezier daar ook tegenover. En, met je opgebouwde skills, is het vaak ook mogelijk dat je sneller doorgroeit naar een hogere functie. Dat biedt toekomstperspectief.
Hoe zit het met de kosten van een cursus of opleiding?

Weet je al wat je wilt en heb je daarvoor een opleiding nodig? Wil je overstappen naar een functie waar veel behoefte aan is, een zogenaamd kansberoep? Mocht het financieel lastig worden om die opleiding te bekostigen, bespreek dit dan met je persoonlijk adviseur. Wellicht zijn er mogelijkheden (subsidies of uitkeringen) om je financieel te ondersteunen.

Neem contact op met een van onze adviseurs

Je hoeft het niet alleen uit te zoeken

Switchen naar de bouw en infra is voor iedereen anders. Waarschijnlijk heb je vragen die hierboven niet aan bod komen, dat is volkomen logisch. Heb je vragen over overstappen vanuit een uitkering, over hoe jouw werkervaring meetelt, over subsidiemogelijkheden, over een bepaald beroep, of iets anders? Onze adviseurs helpen je verder.